Kategorie
O sklepie
Informacje
Kontakt
0 801 000 610
tel.: (58) 746 37 97
fax: (58) 739 50 92
Infolinia czynna:
poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30
Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji jedzenia, o ile nie najstarszą. Większość z nas zapewne kojarzy widok podwieszonych ?koralików? z suszonych owoców, warzyw czy grzybów u babci w domu w spiżarni, czy w kuchni nad grzejnikiem. Z grzejników z resztą korzysta się do dzisiaj w tym celu, ponieważ praktycznie niemal każdy dom i mieszkanie posiadają kaloryfer. Metoda ta jest dość popularna przez popularność samych grzejników domowych, jednak warto mieć na uwadze, że nie należy ona do najbardziej higienicznych, a z kolei suszenie na kuchence gazowej, chociaż skuteczne i bardziej higieniczne, jest po prostu niebezpieczne.
Najlepszym, chociaż wciąż dalece niedoskonałym sposobem na domowe suszenie owoców i grzybów jest korzystanie z piekarnika. Jest to najlepsza z dostępnych domowych metod bez korzystania z dedykowanego sprzętu, ponieważ jest zarówno bezpieczna, jak i higieniczna, ale jej niedoskonałości są również trudne do zignorowania - po pierwsze zajmuje piekarnik na wiele godzin, w związku z czym uniemożliwia wykorzystanie go do innych celów, a po drugie niestety jest to sposób najbardziej energochłonny, w związku z czym nie możemy mówić o jakichkolwiek oszczędnościach kiedy suszymy grzyby i/lub owoce w taki sposób. Dla przykładu większość piekarników ma pobór energetyczny rzędu 1-3 kW, a dedykowane suszarki do grzybów już od 250W. Łatwo z tego można wyciągnąć wniosek, że jeśli zależy nam na skutecznym wysuszeniu swoich ulubionych przysmaków przy jednoczesnym zachowaniu jakiejkolwiek ekonomiczności produkcji tychże suszonych łakoci najlepszym rozwiązaniem będzie zakup suszarki do grzybów.
Suszenie jest jednym ze zdecydowanie najstarszych i najpopularniejszych sposobów konserwacji jedzenia. Kiedy podejmujemy się samodzielnego suszenia możemy być pewni, że są to produkty wysokie jakościowo, które nie zawierają żadnych konserwantów ani innych chemicznych ?udoskonalaczy? jedzenia. Działanie domowej suszarki optymalizuje ten proces, zarówno pod względem samych walorów smakowych, skuteczności suszenia w czasie, jak i pod względem czysto ekonomicznym. Opiera się ono na przepływie ciepłego, suchego powietrza wytwarzanego przez wentylator grzewczy lub dmuchawę u spodu suszarki. Suszarki są skonstruowane w taki sposób aby ciepłe powietrze równomiernie się rozeszło po całym urządzeniu, niezależnie od tego jaka jest liczba sit.
Copyright © berdsen.pl / 2006 - wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income sp. z o.o.